Τοπική Παράδοση

Παραδοσιακό Τσίπουρο

Στο Δήμο Αριδαίας υπάρχουν πολλοί αποστακτήρες οι οποίοι αποκαλούνται «καζάνια ή άμβυκες» και οι οποίοι παράγουν τσίπουρο κυρίως για ίδια και τοπική κατανάλωση . Η περίοδος της απόσταξης αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τις μικρές τοπικές κοινωνίες και έχει χαρακτήρα κοινωνικής επαφής και ψυχαγωγίας. Πληροφορίες στο τηλ 23840-21263 Γραφείο Προγραμματισμού & Οργάνωσης Δήμου Αριδαίας.

Αμπέλι

Το δημοτικό διαμέρισμα Πιπεριάς στάθηκε πρωτοπόρο στην καλλιέργεια αμπελιού με την ποικιλία “αμάσι”. Για πρώτη φορά απαντάται σε καλλιέργεια του Γιώργου Γκλαβάκη ( πατέρα του σημερινού ευρωβουλευτή Γιάννη Γκλαβάκη) το 1933. Ακολουθούν τα κτήματα και άλλων ( Βοσκόπουλου, Δημητριάδη, Λιγάκη, Ελπασίδη)

Από τα πρώτα χρόνια πήγαιναν για επιτραπέζια σε αγορές της Θεσσαλονίκης και ήταν γνωστά ως “μπατήρι”. Το 1955 άνοιξε για πρώτη φορά η αγορά της Γερμανίας και συνεργείο από την Περαία Θεσσαλονίκης που ανήκε στον έμπορα Ιορδάνη Λεονταρίδη ήρθε για να δώσει “μαθήματα” εξαγωγής. Τα φυτά τα παρασκεύαζαν οι ίδιοι από άγρια υποκείμενα από παρατημένα κτήματα.

Το 1963 η Διεύθυνση Γεωργίας με πρόγραμμα 3στρεμμάτων /οικογένεια μοιράζει αρκετές εκτάσεις . Έτσι σιγά σιγά αρχίζει να αναπτύσσεται η καλλιέργεια στους κάμπους, αλλά και στις αυλές για την παραγωγή σταφυλιών που πωλούνταν ως επιτραπέζια. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 αρχίζει και η παραγωγή τσίπουρου με πρώτη ύλη τα στέμφυλα και προσθήκη γλυκάνισου. Τη δεκαετία του 70 έγινε η στροφή προς την οινοποίηση γιατί η τιμή ήταν σαφώς καλύτερη και δε συνέφερε η πώλησή του ως επιτραπέζιο. Τώρα πλέον και άλλες ποικιλίες έχουν προστεθεί, και κρασιά ανώτερης ποιότητας Τσάνταλη και Καπέλλη χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη σταφύλια της περιοχής.

Ροδάκινο

Η καλλιέργεια της ροδακινιάς με ποικιλίες τόσο βιομηχανικές (συμπήρηνα) όσο και επιτραπέζιες καθιστούν την περιοχή μία από τις πλουσιότερες σε παραγωγή ροδάκινου. Ροδάκινα όπως τα φαγέτ, τα χαλ, αλμπέρτα , ρεντ χάβεν (επιτραπέζια) με εξαιρετικό χρώμα και άρωμα , αλλά και τα s-fortuna, loadel, andros , everts, είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία.

Τελευταία η καλλιέργεια ροδακινιάς με την ένταξή της στο καθεστώς ολοκληρωμένης γεωργίας διασφαλίζει και την ποιοτική αξία του προϊόντος.

Κεράσι

Οι κερασιές εδώ “ανθίζουν και φέτος” και κάθε χρόνο, αποτελώντας για τον τόπο, αλλά και για τους επισκέπτες μία γλυκιά παρένθεση τους Μήνες Μάιο και Ιούνιο (μήνες συλλογής), αλλά και όλο το χρόνο μέσα από τη μετατροπή του σε γλυκό του κουταλιού. Τα τραγανά ή αλλιώς “ρούπκα”, τα μπακιρτζέικα, τα μπουρλά είναι ποικιλίες που συναντάς σε κάθε σχεδόν δημοτικό διαμέρισμα.

Σπαράγγι

Το σπαράγγι ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες και Αιγύπτιους, ωστόσο η καλλιέργειά του ξεκίνησε συστηματικά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Στην περιοχή της Αριδαίας η καλλιέργεια του σπαραγγιού ξεκίνησε το 1991 από το Βορεινό από μία φιλόδοξη ομάδα 5 παραγωγών με 35 στρέμματα.

Επικεφαλής της ομάδας , ο Βαϊβακανίδης Δημήτρης. Σήμερα οι εκτάσεις φτάνουν τα 1400 στρέμματα, στα χωριά Τσάκοι, Πιπεριά, Μεγαπλάτανος, Ξιφιανή, Πολυκάρπη , Υδραία.

Το σπαράγγι που είναι γνωστό στο εξωτερικό ως “Σπαράγγι Αλμωπίας” εξάγεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία, με παραγωγή 700 τόννων ετησίως. Παρόλο που το σπαράγγι της Αλμωπίας βάσει στοιχείων ποιοτικού ελέγχου θεωρείται το κορυφαίο σπαράγγι σε επίπεδο Κ. Μακεδονίας , δεν είναι τόσο γνωστές στον κόσμο η θρεπτική του αξία, τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν (τρυφερό, ευπαρουσίαστο, λαμπερό).

Comments

mood_bad
  • Κανένα σχόλιο ακόμα.
  • Add a comment