Description

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας / Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο Καΐμακτσαλάν είναι το κέντρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα ενώ στην κορυφή του, σε υψόμετρο 2.524 μ. υπάρχει ένα μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι. Το Καΐμακτσαλάν θεωρείται ως «η Αράχοβα του Βορρά» λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή και συγκεντρώνουν όλη την κοσμική, βόρεια Ελλάδα. Όμορφοι ξενώνες, εντυπωσιακές βίλες και γραφικά μαγαζάκια συνθέτουν την εικόνα του άλλοτε εγκαταλελειμμένου χωριού του Αγ. Αθανασίου που σήμερα είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.

Το κέντρο διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δύο σχολές ski και snowboard, ενοικιάσεις snowmobile, ενοικιαζόμενα δωμάτια πολυτελείας, εστιατόριο, καφέ, bar, snowbar σε υψόμετρο 2.069m καθώς και πολλές δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων.


Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικές υποδομές. Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 εναέριος & 5 συρόμενοι) και 13 πίστες (4 μέτριας δυσκολίας, 7 εύκολες & 2 πολύ εύκολες), ενώ το συνολικό μήκος τους φτάνει τα 15 χλμ. Μάλιστα, στο Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται ο ψηλότερος αναβατήρας στην Ελλάδα σε υψόμετρο 2.480μ.

Οι πίστες του είναι από τις μεγαλύτερες σε μήκος στη χώρα μας και ικανοποιούν όλα τα γούστα των χιονοδρόμων, κυρίως όμως φημίζονται για το μεγάλο πλάτος τους και τις ήπιες κλίσεις τους. Στα highlights του χιονοδρομικού συγκαταλέγεται η ειδικά διαμορφωμένη πίστα Snowboard ή Fun Park, έκτασης 4 στρεμμάτων.

Σχεδιασμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα παρέχει τη δυνατότητα τόσο για διασκέδαση και παιχνίδια όσο και για τη διεξαγωγή αγώνων. Διαθέτει εμπόδια με μπάρες και δοκούς, καθώς και τούμπες ειδικά διαμορφωμένες για άλματα.

Το Καϊμάκτσαλαν διεκδικεί επάξια τον τίτλο της «Μυκόνου του χειμώνα» από την Αράχoβα και το χιονοδρομικό του Παρνασσού, καθώς συγκεντρώνονται κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερα πλήθη επισκεπτών, σκιέρ και μη, στο χιονοδρομικό και στους κοντινούς οικισμούς.

Στο εξαίρετο τριώροφο σαλέ του χιονοδρομικού (ανοικτό όλο το χρόνο) με θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα μπορεί κανείς να ξεκουραστεί μετά το σκι ή ακόμη και να διανυκτερεύσει στα υπέροχα δωμάτια-σουίτες του. Φυσικά, υπάρχουν και στα γύρω χωριά, ειδικά στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, γνωστός και ως «Πέτρινο Χωριό», παραδοσιακοί ξενώνες που διακρίνονται για την υποδειγματική συντήρηση και ανακαίνισή τους με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και χρήση των υλικών του τόπου.

Επιπλέον, το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλαν αποτελεί ιδανική αφετηρία για μια σειρά από παράλληλες δράσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η λαμπρή πρωτεύουσα των βασιλείου των Μακεδόνων, η αρχαία Πέλλα, με τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο και το πλούσιο μουσείο, η ιστορική Μονή Αρχαγγέλου και η πανέμορφη πόλη της Έδεσσας με τους διάσημους καταρράκτες.

Στους πρόποδες του όρους Βόρας υπάρχουν οι ονομαστές ιαματικές πηγές Λουτρακίου Αριδαίας κατάλληλες για μια σειρά παθήσεων• μάλιστα, οι εγκαταστάσεις της λουτρόπολης είναι χτισμένες σε μαγευτική κατάφυτη τοποθεσία.

Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό τού Καϊμάκτσαλαν εκτείνεται η ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς λίμνη Βεγορίτιδα, η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος• μην παραλείψετε το γύρο της Βεγορίτιδας, σπάνια εμπειρία για κάθε επισκέπτη στην περιοχή, που αναζωογονεί νου και αισθήσεις…


Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές και τις υπηρεσίες θα βρείτε στο kaimaktsalan.gr

InPozar

Οδηγός Λουτρών Πόζαρ

Σχετικά Άρθρα

Λουτρά Πόζαρ ή “Κήπος της Εδέμ” Η Λουτρόπολη είναι χτισμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο δάσος ...
InPozar
Δεκέμβριος 22, 2014
Τα λουτρά απέχουν 13 χλμ. απο την πλησιέστερη κωμόπολη, την Αριδαία, κέντρο της περιοχής. Μέσω μιας ...
InPozar
Σεπτέμβριος 14, 2015
Λουτρά Πόζαρ - Εγκαταστάσεις Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή ...
InPozar
Νοέμβριος 4, 2015